بالا گرفتن اختلافات بر سر استقلال بانک مرکزی در هند
معاون بانک مرکزی هند با هشدار نسبت به مداخله دولت در امور مربوط به این بانک گفت: « دولتی که به استقلال بانک مرکزی کشورش احترام نگذارد، دیر یا زود موجب بروز خشم بازارهای مالی شده و آتش اقتصادی به راه می اندازد».
به نقل از رویترز، یک مقام ارشد بانک مرکزی هند در مورد جدال سیاستی فزاینده بین بانک مرکزی هند و دولت نخست وزیر نارندرا مودی هشدار داد که تضعیف استقلال بانک مرکزی می تواند «بسیار فاجعه آمیز» باشد .
نظرات ویرال آچاریا، معاون بانک مرکزی هند نشان داد که بانک مرکزی هند شدیدا تحت فشار دولت برای آرام کردن سیاست ها و کاهش قدرتش قبل از انتخابات عمومی ماه مه آینده است .
وی در گفت و گو با صاحبان صنایع به عنوان مثال به دخالت دولت آرژانتین در امور بانک مرکزی این کشور در سال 2010 اشاره کرد که باعث فرار سرمایهگذاران و افزایش واگذاری اوراق قرضه شد و ضربه مهلکی به اقتصاد این کشور آمریکای جنوبی زد.
آچاریا گفت:« دولتی که به استقلال بانک مرکزی کشورش احترام نگذارد، دیر یا زود موجب بروز خشم بازارهای مالی شده و آتش اقتصادی به راه می اندازد و روزی تاسف می خورد که چرا یک موسسه کنترلکننده مهم را تضعیف کرده است».
مقامات دولتی اخیراً از بانک مرکزی هند خواسته اند محدودیتهای وام دهی خود را در برخی بانکها بردارد. دهلینو هم سعی کرده قدرت نظارتی بانک مرکزی هند را با ایجاد یک تنظیم کننده جدید برای سیستم پرداخت کشور مهار کند.
آچاریا گفت کارهای خیلی بیشتری باید انجام شود تا استقلال موثر بانک مرکزی در بحث نظارت و تنظیم کنندگی آن تضمین شود.
وی اضافه کرد:« خطرات تضعیف استقلال بانک مرکزی فاجعهآمیز است. حرکات نسنجیده میتواند بحران اطمینان در بازارهای سرمایه به راه اندازد و مقصر آن دولت و سایر مسئولان اقتصادی هستند» .
یک منبع دولتی پیش از سخنرانی آچاریا گفت:« هیچ شانسی وجود ندارد که دولت درخواست آزادی کامل بانک مرکزی هند را قبول کند.» .
هفته گذشته بانک مرکزی هند یادداشتی بی سابقه منتشر کرد و در آن مخالفت خود را با ایجاد یک نهاد تنظیم کننده جداگانه برای سیستم پرداخت هند اعلام کرد. این کار اکنون توسط بانک مرکزی انجام میشود .
مودی تحت فشار است، چون قیمت بالای جهانی نفت بر واحد پول روپیه تاثیر گذاشته و قیمت سوخت را در هند به بالاترین رقم رسانده و باعث اعتراضات گسترده شده است .
بازار سهام که در ماه اوت رونق یافته بود، از آن زمان به خاطر ترس از بحران نقدینگی بین شرکتهای مالی غیر بانکی، هر آنچه به دست آورده بود را از دست داده است.
دولت مودی همچنین با اتهام فساد حزب مخالف کنگره در مورد معامله جت نظامی با فرانسه روبهروست که اعتراضاتی نیز به دنبال داشته است.