ایده‌های جدید پایه و اساس کارآفرینی را تشکیل می‌دهند؛ اما قبل از اینکه جدی گرفته شوند، باید مورد تحقیق و نظرسنجی قرار بگیرند و تمام جوانبشان بررسی شود.

مارک زاکربرگ در آخرین سخنرانی که در جشن فارغ‌التحصیلی دانشگاه هاروارد داشت، به کارآفرینان اخطار داده است که به دنبال ایده‌های ناگهانی نباشند و برای رسیدن به یک هدف واحد تلاش مستمر داشته باشند. او در سخنرانی خود گفت: «ایده‌ها به‌طور تمام و کمال در ذهن ما شکل نمی‌گیرند و عملکرد آن‌ها تنها در صورتی شفاف‌تر می‌شود که روی آن‌ها کار کنید.» البته عمل کردن به این نصیحت به همین سادگی نیست؛ به‌عنوان مثال از کجا باید بدانیم که وقت و انرژی‌مان را روی کدام ایده باید صرف کنیم؟

نیازهای بازار را بررسی کنید

اینکه شما چیزی را می‌خواهید، به این معنا نیست که دیگران هم آن را بخواهند. اغلب کارآفرینان قربانی این طرز تفکر می‌شوند. آن‌ها یکی از نیازهای جامعه را شناسایی می‌کنند و بدون اینکه مخاطبان آن را شناسایی کنند و به پایدار بودن آن فکر کنند، یک راه‌حل حساب نشده ارائه می‌دهند. درواقع نتیجه‌ی تحقیق سایت خبری CB Insights نشان می‌دهد دلیل اصلی شکست خوردن استارتاپ‌ها این است که بنیان‌گذاران نیازهای بازار را به‌خوبی بررسی نمی‌کنند. زمانی که شما ایده‌ی خود را با دوستانتان مطرح می‌کنید شاید از آن استقبال کنند؛ اما باید ببینید زمانی که ایده‌ی خود را اجرا کردید، آیا این دوستان حاضر خواهند بود بابت خریدن محصولات شما پول پرداخت کنند و شرکت را از ورشکستگی نجات دهند؟

اگر محصولات مورد نظرسنجی مخاطبان قرار نگیرند، ارتباط خود را با آن‌ها از دست می‌دهند. دوستان و آشنایان بیشتر ترجیح می‌دهند از شما حمایت کنند تا اینکه بخواهند به شما کمک کنند که یک محصول عالی بسازید. بنابراین حواستان باشد که تعریف و تمجیدهای آن‌ها را به پای خلاقانه بودن ایده‌هایتان نگذارید. بررسی کردن ایده‌، کاری نیست که با یک بار انجام دادن بتوان آن را از لیست انجام کار حذف کرد. شما باید نمونه‌های اولیه‌ی خود را در اختیار عموم قرار دهید و مرتبا از آن‌ها بازخورد بگیرید؛ زیرا عدم جمعیت‌شناسی و شناسایی نیازهای آن‌ها، ریسک بزرگی برای عملی کردن یک ایده به شمار می‌آید.

آسیب احتمالی کارمندان به هویت و اعتبار برند و نحوه مقابله آن
مشاهده

یک محصول قابل اعتماد توسعه دهید

اینکه شما هنوز برای حل مشکل راه‌حل مناسبی پیدا نکرده‌اید، به این معنا نیست که راه‌حل آن اصلا وجود ندارد. کارآفرینان به‌طور مرتب بازار را مورد بررسی قرار می‌دهند تا ببینند آیا دیگران توانسته‌اند برای مشکلات مد نظر آن‌ها راه‌ حل مناسب ارائه دهند یا خیر. شما باید پایداری محصولات را بیازمایید؛ یعنی در مورد گزینه‌های فعلی بازار تحقیق کنید و روی راه‌حل‌هایی سرمایه‌گذاری کنید که مشکلات را به‌خوبی حل کنند. بعضی از نیازهای بازار به‌اندازه‌ای زیاد هستند که بیش از یک شرکت می‌تواند برای رفع آن‌ها اقدام کند؛ اما اینکه تا چه اندازه و چقدر بهتر نسبت به رقبایتان بتوانید نیازهای مخاطبان را برطرف کنید، کاملا به خودتان بستگی دارد.

اگر نمی‌دانید ایده‌تان ارزش سرمایه‌گذاری کردن دارد یا خیر، ۳ موردی که در ادامه آمده است به شما در انجام این کار کمک خواهد کرد:

۱- از دیگران بازخورد بگیرید

اغلب انسان‌ها فکر می‌کنند موفقیت شرکت اپل تنها به نوآوری آن مربوط می‌شود؛ اما حقیقت چیزی فراتر از تصور آن‌ها است. این شرکت قبل از اینکه محصولات جدیدی عرضه کند، با تکیه بر تست‌کننده‌های بازار مانند «گروه تحقیقاتی نبض مشتریان اپل»، می‌تواند به درستی تشخیص دهد که کدام نیازها به رسیدگی احتیاج دارند و همین موضوع باعث می‌شود که این شرکت همیشه یک گام جلوتر از دیگران باشد.

دوستان و اعضای خانواده به موفقیت شما اهمیت زیادی می‌دهند و بنابراین همیشه از ایده‌هایی که دارید حمایت می‌کنند؛ درصورتی‌که برای تشخیص موفقیت ایده‌تان در بازار، باید به دنبال نظرسنجی و بازخورد گرفتن از افرادی باشید که به موفقیت یا شکست شما اهمیتی نمی‌دهند. البته این به این معنا نیست که ایده‌های خود را مستقیما با افرادی که نمی‌شناسید به اشتراک بگذارید؛ در عوض سعی کنید نمونه‌های اولیه از ایده‌ی خود بسازید و سپس نظر دیگران را جویا شوید. ببینید آیا حاضر هستند برای خریدن آن پول خرج کنند یا اینکه ترجیح می‌دهند از راه‌ حل دیگری استفاده کنند.

راهکارهایی برای افزایش نظم و سازمان دهی شخصی
مشاهده

۲- نیازهای بازار را با نتیجه نظرسنجی مقایسه کنید

اگر اکثر افرادی که از آن‌ها نظرسنجی کرده‌اید حاضر نیستند برای راه‌حل‌های شما پول خرج کنند، به این معنا نیست که ایده‌‌تان نمی‌تواند موفق شود. در چنین شرایطی بهتر است در مورد بازار تحقیقات انجام دهید و سپس نتیجه‌ی آن را با نتیجه‌ی نظرسنجی مقایسه کنید تا به دید بهتر و واضح‌تری از ارزش ایده‌ی خود برسید. اگر احساس می‌کنید دانش کافی برای تحقیقات بازار ندارید، می‌توانید انجام این کار را به شرکت‌های متخصص در این زمینه بسپارید. نتیجه‌ی تحقیقات نشان می‌دهد که ۱۱ درصد استارتاپ‌ها به دلیل عدم تجربه‌ی بنیان‌گذارانشان در بازار شکست می‌خورند. در این مسیر تنها به اعداد و ارقام آماری اکتفا نکنید و تحقیقات را تا جایی ادامه دهید که تمام شک و تردیدها برای کارآمد بودن ایده‌تان کنار گذاشته شود.

۳- رقیبان را ارزیابی کنید

اگر نتیجه‌ی تحقیقات بازار و نظرسنجی‌های انجام‌شده مثبت بود و به این نتیجه رسیدید که ایده‌تان وضعیت خوبی در بازار خواهد داشت، بهتر است وضعیت و فعالیت‌های شرکت‌های رقیب را نیز در نظر بگیرید و ببینید که آیا کمبودی در راه‌حل‌های آن‌ها احساس می‌کنید یا خیر. گاهی اوقات با بررسی‌های اولیه این‌طور به نظر می‌رسد که هیچ شخصی مستقیما بر ایده‌ی شما تمرکز نکرده است؛ اما ممکن است فرد دیگری به‌طور غیر مستقیم و با ارائه‌ی محصول دیگری، برای حل همان مشکل اقدام کرده باشد و ایده‌ی خیلی قوی‌تری نیز نسبت به شما داشته باشد. بنابراین طرف مقابل خود را بشناسید و با شرکت‌هایی که تجربه‌ی زیادی در انجام این کار دارند رقابت نکنید. ایده‌های خلاقانه پایه و اساس کارآفرینی هستند؛ اما به ازای هر ایده‌ی بزرگ هزاران ایده‌ی دیگر نیز وجود دارند که به حال خود رها شده‌اند.

آنچه کارآفرینان را به پختگی می‌رساند
مشاهده

نوبت بعدی که ایده‌ی بزرگی در مغزتان جرقه زد، آن را از طریق راه‌های گفته‌شده ارزیابی کنید و ببینید آیا ارزش دنبال کردن دارد یا خیر.