TMT؛ بزرگترین تلسکوپ نوری جهان

تلسکوپ بزرگ TMT یا ۳۰ متری، تلسکوپ نوری است که پوشش وسیع و وضوح کافی برای رصد نورهای ۱۳ میلیارد سال پیش را در اختیار دارد؛ اما روند ساخت این تلسکوپ مشکلاتی را برای دیگر تلسکوپ‌ها به وجود آورده است.

برخی اوقات برای به تکامل رسیدن یک فناوری، دیگر فناوری‌های موجود به خطر می‌افتند. حدود دو سال پیش دانشگاه هاوایی مجوز لازم را برای ساخت تلسکوپ ۳۰ متری یا TMT از سازمان حفظ زمین و منابع طبیعی هاوایی دریافت کرد.

حال دیوید ایگ فرماندار هاوایی اعلام کرده که بزرگ‌ترین تلسکوپ جهان بر فراز کوهستان موناکی ساخته خواهد شد. اما مشکلی در روند ساخت این تلسکوپ به وجود آمده زیرا فرماندار هاوایی درخواستی مبنی بر حذف کردن حداقل ۲۵ درصد از تلسکوپ‌های موجود در هاوایی را ارائه داده است. در حال حاضر تعداد ۱۳ تلسکوپ در این کوهستان وجود دارد و تنها یکی از آن‌ها قرار است که کلا از بین برود. بر اساس گفته‌های ایگ، امسال باید یکی از کارخانه‌ها فرآیند انهدام بخشی از این تلسکوپ‌ها را برعهده بگیرد. ایگ به این نکته هم اشاره کرده که پیش از سال ۲۰۲۰، باید ۲۵ درصد از تلسکوپ‌ها از بین بروند.

مردم محلی هاوایی معتقدند که موناکی محلی مقدس است و ساخت تلسکوپ‌هایی نظیر TMT به احتمال زیاد تاثیر بسیاری روی محیط زیست هاوایی خواهد گذاشت. زمانی که ساخت این تلسکوپ به پایان رسید، TMT جزو بزرگ‌ترین تلسکوپ‌های جهان خواهد بود؛ زیرا این تلسکوپ ۳۰ متر بوده و دارای ۴۹۲ قطعه آینه است. این تلسکوپ به اخترشناسان توانایی بالقوه‌ای را برای رصد آسمان در شب خواهد داد و می‌توانند اطلاعات بیشتری را در خصوص سال‌های اولیه جهان به دست آورند. اما ساخت چنین تلسکوپی نباید ضرری را به محیط زیست وارد کند. فرماندار هاوایی اعلام کرده که در حال حاضر کوهستان موناکی در خطر قرار گرفته اما نقش این تلسکوپ را در جامعه‌ی علمی نیز مهم می‌داند.

کشف راهکاری جدید برای تولید واکسن HIV
مشاهده