کاهش قدرت خرید مردم در بودجه ۹۸ جبران میشود
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه کاهش قدرت خرید مردم در بودجه سال ۹۸ جبران خواهد شد، گفت: باید در بودجه ظرفیتی برای این امر ایجاد کنیم.
محمدباقر نوبخت در حاشیه صبحانه کاری اتاق بازرگانی ایران در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برای جبران کاهش قدرت خرید همه اقشار جامعه دولت در بودجه سال 98 چه برنامهای در نظر گرفته شده است؟ افزود: ستاد بودجه از نیمه تابستان کار خود را شروع کرده و هفتمین جلسه آن سه شنبه هفته گذشته تشکیل شد و فردا نیز جلسه بعدی است که در آن، نمایندگان اتاق بازرگانی، تعاون و اصناف مشارکت دارند تا بودجه به صورت واقع بینانه تدوین شود؛ بر این اساس، سال آینده، سال ویژهای برای کشور است و با توجه به شرایطی که الان وجود دارد و تحریمها جدی شده است، باید از عقل جمعی که شامل کارشناسان دولتی و فعالان اقتصادی است، به نحوی شایسته تر استفاده کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: به این جهت این بودجه، یک بودجه واقع بینانه است که در آن کاهش قدرت خرید مردم نیز دیده شده است و باید با توجه به ظرفیتی که ایجاد میکنیم، آن را جبران نماییم؛ به هر حال امیدواریم بودجه 98 با همه این صعوبتی که دارد، در وقت مقرر، مشابه سال های گذشته تهیه شده و به مجلس ارایه شود.
نوبخت با اشاره به نشست صبحانه کاری با اتاق ایران گفت: جلسهای که امروز صبح در اتاق بازرگانی برگزار شد، به این منظور بود تا قبل از اینکه بخشنامهای صادر شود بتوانیم از نظرات موثر بخش خصوصی و غیردولتی استفاده کنیم؛ چراکه دو برنامه اکنون با توجه به شرایطی که کشور دارد، لازم است که در کنار برنامههای عادی و توسعهای اجرایی شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: یک برنامه در ارتباط با تقویت و حمایت از تولید و اشتغال است تا بتوانیم بنگاههای تولیدی کشور را که بار بزرگی از اشتغال را بر دوش دارند و سهم قابل توجهی در اقتصاد به خود اختصاص دادهاند، مورد حمایت قرار گیرد تا جبران خسارت و آسیبهایی که به بنگاههای تولیدی وارد میشود، صورت گیرد؛ اما قبل از اینکه بتوانیم این بسته را اجرایی و ابلاغ کنیم، امروز با فعالان اقتصادی تقسیم کار کرده و کارگروههای مشترکی فی مابین سازمان برنامه و اعضای اتاق بازرگانی تشکیل و مقرر شده که افراد، ظرف روزهای آینده روی آن برنامهای که آماده شده، کار کنند و هفته آینده نیز جلسه دیگری مجدد با همه اعضای مشابه امروز داشته باشیم و بتوانیم برنامه را نهایی کنیم.
وی تصریح کرد: همچنین برنامه دیگری از سوی سازمان برنامه و بودجه در نظر گرفته شده تا با توجه به اینکه مصالح ساختمانی افرایش قیمت پیدا کردهاست و پیمانکاران که برای سال جاری با دولت قرارداد دارند و قرارداد آنها بر اساس فهرست بهای سنوات گذشته است، متضرر نشوند؛ بنابراین باید حتما تعدیلی در این زمینه برای پیمانکاران و مشاوران قائل شویم.
نوبخت ادامه داد: این برنامه تهیه شده و قبل از اینکه اجرا و ابلاغ شود به سمع و نظر بخش خصوصی خواهد رسید؛ ضمن اینکه کارگروهی از اتاق بازرگانی و سازمان برنامه بر روی این برنامه کار خواهد کرد و بعد از اینکه توافق طرفین حاصل شد، ظرف این ماه آن را اجرایی خواهیم کرد.
پیگیری سیاستها برای مدیریت بازار ارز
رئیس سازمان برنامه و بودجه:سیاستهای کشور برای مدیریت بازار ارز در حال انجام است و بانک مرکزی آن را به فرجام خواهد رساند.
محمدباقر نوبخت در جلسه صبحانه کاری با فعالان اقتصادی در اتاق ایران افزود: ما از منظر سازمان برنامه و بودجه کشور که متولی سیاستهای مالی است، به گونه ای باید عمل کنیم که در کنار برنامه های جاری آثار سوء را مدیریت کنیم.
وی با بیان اینکه در این باره دو بسته داریم گفت: یکی از آنها معطوف به مشکلی است که برای واحدهای تولیدی کشور به وجود آمده است که باید بتوانیم تا آنجا که امکان دارد، جبران چالش و تکانه ارزی که در بنگاههای تولیدی کشور به وجود آمده را صورت دهیم تا از کاهش تولید جلوگیری کرده و اثر آن را در بازار کار و کالا کم کنیم.
وی افزود: بخش دیگری از بسته های حمایتی مرتبط با پیمانکاران است که سازمان برنامه و بودجه نیز در این زمینه وارد عمل شده است.
نوبخت با اشاره به تحریمهای پیش رو که به صورت یکجانبه از سوی آمریکا اعمال خواهد شد، گفت: دولت و فعالان اقتصادی به یک مساله که در شرایط فعلی اقتصاد ایران رخ داده است، به صورت کلان نگاه می کند و بر این اساس، اگر مهمترین وظیفه دولت که در چارچوب اقتصاد کلان و سیاسی تعریف شده است، نگاه کنیم از یک سو تعادل اقتصادی مطرح میشود و از سوی دیگر، توسعه مدنظر قرار می گیرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: تعادل اقتصادی را از طریق اعمال سیاستهای اقتصادی اعم از سیاستهای پولی و مالی از طریق تسویه بازارها انجام می دهیم که این بخش کاملا مرتبط با فعالان اقتصادی است، البته بخش دیگر هم توسعه است که برخی معتقدند که توسعه متوازن نبوده است که ناشی از نوعی غفلت نسبت به آمایش سرزمین و توانایی مناطق و استانها است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه از دو سال قبل، موضوع آمایش سرزمین برای دست یافتن به نوعی تخصیص بهینه منابع برای توسعه استانها تدوین شد و اکنون سند آمایش تک تک استانها در اختیار است که در آغاز امسال به مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه سپرده شده است.
به گفته نوبخت، تا پایان سال به سند جامع آمایش سرزمین دست خواهیم یافت و به وظیفه خود عمل خواهیم کرد؛ بر این اساس این سند به اتاق بازرگانی ارایه خواهد شد و از افراد صاحب نظر در بخش غیردولتی فعالانه استفاده خواهد کرد تا توسعه به صورت متوازن رخ دهد.
وی اظهار داشت: در شرایط کنونی از بازارهای چهارگانه برخی از بازارها را دچار عدم تعادل داریم که به جهت عدم تسویه این بازارها نسبت به عرضه و تقاضا داریم که البته بازار پول ما اکنون دچار عدم تعادل بوده و آثار این عدم تعادل در بازار ارز نیز قابل مشاهده است؛ ضمن اینکه بازار سرمایه نیز در حال حاضر با اقبال مردم روبرو شده است که می توان این بازار را به عنوان بازاری که مشکلات بازار پول را به نوعی برای سرریز شدن جبران می کند، مطرح نماییم و در نهایت بازار کالایی نیز به خاطر بازار پول و موضوع نقدینگی و اثری که در بحث مربوط به ارز دارد، دچار چالش هایی است که باید به سرعت به آن پرداخته شود.
نوبخت با اشاره به وضعیت بازار کار کشور گفت: طی 5 سال گذشته به جهت افزایش نرخ مشارکت، جمعیت فعال که در سن کار و آماده به کار، افزایش چشمگیری داشت؛ در حالیکه هر سال 700 هزار نفر افراد جدیدی به عنوان جمعیت فعال به بازار کار مراجعه می کردند که بخش بزرگی از آنها نیز مشغول به کار می شدند، به نحوی که از 736 هزار نفر که وارد بازار کار شده اند، برای 710 هزار نفر فرصت شغلی ایجاد شده است، اما 40 هزار نفر به جمعیت بیکار 3 میلیون و 200 هزار نفری کشور، اضافه شد.
وی اظهار داشت: به رغم اینکه برای 700 هزار نفر فرصت شغلی ایجاد شد؛ خانوارها همچنان سه میلیون و 200 هزار نفر بیکار را در کنار خود داشتند، البته بر اساس گزارش مرکز آمار در بهار امسال، همچنان جمعیت بیکار کشور نگران کننده است.
درآمدی از افزایش نرخ ارز نصیب دولت نشد
رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: درآمدی از افزایش نرخ ارز نصیب دولت نشد.
محمدباقر نوبخت در ادامه نشست صبحانه کاری امروز مسئولان سازمان برنامه و بودجه با فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این شائبه که درآمد کلانی از افزایش نرخ ارز نصیب دولت شده که صرف پرداخت بدهیها کرده است، اظهار داشت: گزارشی در تاریخ دوم مهر امسال از سوی خزانه داده شد که همه دریافتیها و پرداختها به دولت باید وارد خزانه شود و خزانه هم هر هفته گزارشی از درآمدها و هزینه ها ارائه میکند.
وی افزود: بر این اساس تاکنون درآمدهایی که دولت کسب کرده در شش ماه اول سال 150 هزار میلیارد تومان است در حالی که در بودجه کل کشور درآمدهای حاصل از مالیات، فروش نفت و فروش اوراق 386 هزار میلیارد تومان مصوب شده است. بنابراین درآمدهای 6 ماهه اول سال 77 درصد از آنچه است که باید تحصیل می شد، گرچه همه این اعداد نسبت به پارسال رشد قابل توجهی دارد.
نوبخت با بیان اینکه همین عدد 150 هزار میلیارد تومان نسبت به سال گذشته 148 درصد رشد داشته است گفت: ارقام در شش ماهه اول نشان میدهد نسبت به پارسال وضع ما بهتر است اما نسبت به برنامه عقب هستیم چراکه بودجه طرح های عمرانی 3.5 برابر و هزینههای جاری 16 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: از تفاوت نرخ ارز درآمدی نصیب دولت نشده است، چراکه ما ارز دولتی را برای تامین کالاهای اساسی با ارز 4200 تومان صرف میکنیم و این ارزها در بازار ثانویه و بازار آزاد عرضه نمیشود.
وی در مورد اسناد خزانه اسلامی نیز گفت: تاکنون اصل و سود این اسناد را در زمان سررسید پرداخت کردهایم و حتی اجازه دادهایم که به محض رسیدن سررسید٬ مبالغ اسناد را پرداخت کنند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین خاطرنشان کرد: دو بسته در مورد بنگاههای تولیدی و پیمانکاران هنوز بخشنامه نشده و بعد از توافق با بخش خصوصی این بخش نامه ها را ابلاغ میکنیم.