کوچر بیرکار، ریاضیدان ایرانی، برنده مدال فیلدز شد
کوچر بیرکار، ریاضیدان کُرد ایرانی، پس از مریم میرزاخانی، به دومین ایرانی برندهی مدال فیلدز بدل شد.
امروز، در جریان مراسمی که در شهر ریودوژانیروی برزیل برگزار شد، به کوچر بیرکار، آلسیو فیگالی، پیتر شولز و آکشی ونکاتش، بهدلیل خدمات ارزندهشان در دنیای ریاضیات، مدال فیلدز اهدا شد. این مدال که از آن با عنوان بالاترین نشان علمی حوزهی ریاضیات یا «نوبل ریاضیات» نیز یاد میکنند، هر چهار سال یک بار، به دو، سه یا چهار ریاضیدان زیر ۴۰ سال در جریان کنگرهی بینالمللی اتحادیهی جهانی ریاضیات بههمراه ۱۵۰۰۰ دلار کانادا جایزهی نقدی اهدا میشود.
از بین چهار ریاضیدان برندهی مدال فیلدز در سال ۲۰۱۸، پروفسور بیرکار، ریاضیدان ایرانی، پیش از این بهخاطر فعالیتهای خود در موضوع هندسهی Birational که یکی از شاخههای هندسی جبری محسوب میشود، موفق به دریافت جایزهی لورهولم نیز شده بود. بیرکار پس از مریم میرزاخانی به دومین ریاضیدان ایرانی برندهی نشان Fields بدل میشود.
پروفسور بیرکار سال ۱۳۵۷ در شهر مریوان واقع در استان کردستان بهدنیا آمد و در همان شهر دوران مدرسهی خود را طی کرد. او دورهی کارشناسی خود را در گرایش ریاضیات دانشگاه تهران گذراند. بیرکار در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۴ دانشجوی PhD دانشگاه ناتینگهام بود و در سال ۲۰۰۳، موفق به دریافت جایزهی جامعهی ریاضیات لندن، بهعنوان آیندهدارترین دانشجوی PhD شد. بیرکار هماکنون استاد ریاضیات دانشگاه کمبریج است.
بیرکار پس از دریافت نشان فیلدز گفت که به حقیقت پیوستن این دستاورد را باور نمیکند. او در گفتگو با مجلهی Quanta میگوید که دورهی جوانی خود در دانشگاه تهران و عکس برندگان نشان فیلدز در انجمن ریاضی این دانشگاه را بهخاطر میآورد. او میگوید:
به آنها نگاه میکردم و با خود میگفتم که آیا زمانی موفق به ملاقات این افراد میشوم؟