حقایقی باورنکردنی در مورد سیارهی زمین
همهی ما کم و بیش اطلاعاتی راجع به سیارهی زمین داریم. اگر چه برای داشتن دیدی جامعتر و البته علمیتر، بررسی نتایج تحقیقات دانشمندان در مورد زمین و فضای پیرامون آن تا حدی کمک میکند، اما با توجه به گسترده بودن تحقیقات و دخیل بودن بیشتر شاخههای علم در این حوزه، جمع آوری تمام اطلاعات مربوطه کاری دشوار و وقتگیر خواهد بود. در ادامه خلاصهای از نتایج تحقیقات دانشمندان در زمینههای اصلی (زمینشناسی، زیستشناسی، هوا و فضا) را ارائه میکنیم.
فضا:
- تاکنون 150 میلیارد دلار صرف ساخت ایستگاه بین المللی فضایی (ISS) شده است به طوری که تا به امروز پر هزینهترین ساختهی دست بشر به شمار میرود.
- دورترین فاصلهای که از آن عکسی از کرهی زمین ثبت شده است، در فاصلهی 5.95 میلیارد کیلومتری زمین قرار دارد. در این عکس زمین به صورت نقطهی آبی کم رنگی دیده میشود.
- «خرس آبی» (موجودی آبزی و بسیار ریز) به عنوان جانسختترین موجود روی کرهی زمین، قادر است 10 روز در خلا به حیات خود ادامه دهد.
- انسان بدون استفاده از تجهیزات حفاظتی قادر است 2 دقیقه در فضا زنده بماند.
- یک روز دقیقا 24 ساعت نیست، در واقع مدت زمان گردش زمین به دور خودش معادل با 23 ساعت و 56 دقیقه و 4 ثانیه است.
- آلودگی هوای کشور چین از فضا قابل رویت است، اما برعکس تصور عموم، دیوار چین از فضا قابل دیدن نیست.
- کل تجهیزات ساخت بشر که بعد از پرتاب اولین ماهواره در سال 1957 (ماهوارهی اسپوتنیک) به فضا فرستاده شدهاند و هم اکنون در حال گردش به دور زمین هستند به 38,000 عدد میرسد.
- کرهی زمین صیقلیتر از یک توپ بولینگ است. در واقع اختلاف ارتفاع بین بلندترین کوهستانها تا کف عمیقترین اقیانوسها، کمتر از 0.0002 محیط کره زمین است.
- تعداد اجسام ساخته شده توسط بشر که طولی بزرگتر از 10 سانتیمتر دارند و هم اکنون در حال گردش به دور زمین هستند به 22,000 عدد میرسد. تنها 5 درصد از این اجسام ماهوارههای فعال هستند. 87 درصد آنها زبالههای فضایی و ماهوارههای بلا استفاده به شمار میروند. 8 درصد باقیمانده هم قطعات موشکها و تجهیزات فضایی هستند.
- سازمان فضایی ناسا برآورد کرده است که هر روز یکی از اجسام مصنوعی معلق در فضا، به زمین باز میگردد.
جو زمین:
- جرم شهابسنگهایی که در هر روز وارد جو زمین میشوند به 100 تن میرسد.
- سوراخ لایهی اوزن کوچکتر شده است. در سال 2012 مشخص شد که سوراخ لایهی اوزن نسبت به 10 سال گذشته کوچکتر شده است.
- در ارتفاع 19 کیلومتری از سطح زمین (معروف به حد آرمسترانگ) پوشیدن لباس فضانوردی امری حیاتی است زیرا بدون استفاده از آن، مایعات درون بدن انسان در دمای متعارف بدن به جوش خواهند آمد.
- ارزش کل اتمسفر زمین، فقط با احتساب بهای دی اکسید کربن موجود درآن به 4.3 کوادریلیون (4.3 در 10 به توان 15) پوند برآورد شده است.
- هر روز به طور متوسط حدود 8.6 میلیون صاعقه در سرتاسر زمین رخ میدهد.
- در زمانی که دایناسورها بر روی زمین زندگی میکردند درصد بیشتری از جو زمین را اکسیژن تشکیل میداد. هم اکنون به دلیل کم شدن سهم اکسیژن از گازهای تشکیل دهندهی هوا، امکان اینکه دوزیستان و خزندگان به سایز اجداد خود برسند وجود ندارد.
دریا:
- فقط 3 درصد آبهای موجود در کرهی زمین شیرین هستند.
- با فرض ذوبشدن یخهای قطب جنوب، حجم آب تولید شده به اندازهی کل حجم آب اقیانوس اطلس خواهد بود.
- هر لیتر از آب دریا حاوی 13 میلیاردم گرم طلا است.
- پلاستیک، 90 درصد از زبالههای موجود در اقیانوسها را تشکیل میدهد.
- هر ساله به طور متوسط 2000 گونه موجود دریایی شناسایی میشوند.
- اقیانوسها به تنهایی 99 درصد از اکو سیستم روی کرهی زمین را تشکیل میدهند.
- کوسهها هر سال بطور متوسط موجب مرگ و میر 8 الی 12 انسان میشوند. این در حالی است که در همین مدت 100 میلیون کوسه فقط به منظور استفاده از بالههایشان کشته میشوند.
- طبق برآورد دانشمندان، بیش از یک میلیون گونه موجود آبزی در اقیانوس زیست میکنند که بشر تاکنون 2/3 آنها را شناسایی کرده است.
- حجم کل آب موجود در کرهی زمین، برابر با حجم کرهای به قطر 860 کیلومتر است.
- 90 درصد از فعالیتهای آتشفشانی در بستر اقیانوسها انجام میشود.
- عمق «گودال ماریانا» که عمیقترین قسمت اقیانوس به شمار میرود 10.9 کیلومتر است.
درون زمین:
- ساختار صفحهای طبقات مختلف زمین آن را از بقیهی سیارات منظومهی شمسی متمایز میکند. این ساختار باعث جذب و بازیافت کربن شده و از انتشار آن در جو و در نتیجه داغ شدن زمین جلوگیری میکند . فقدان چنین ساختاری در سیارهی زهره که پیامد آن انتشار دی اکسید کربن بسیار زیاد در جو آن بوده، دمای آن را به طرز چشمگیری افزایش داده است (480 درجهی سانتیگراد در نزدیکی سطح سیاره).
- عناصر کمیاب لزوما کمیاب نیستند! عنصر لوتتیم به عنوان کمیابترین عنصر دنیا شناخته میشود اما فراوانی این عنصر در پوستهی زمین حدود 200 برابر بیشتر از طلا است.
- 99 درصد از کل طلای موجود در کرهی زمین در هستهی آن قرار گرفته است که برای پوشاندن سطح زمین با لایهای از جنس طلا به ضخامت 45 سانتیمتر، کفایت میکند.
- دمای هستهی زمین برابر با دمای سطح خورشید، یعنی حدود 5500 درجهی سانتیگراد است.
- تودهی آهنی هستهی زمین، عرضی برابر با 2400 کیلومتر دارد. دما در این ناحیه بسیار بالاست، اما به علت فشار بسیار زیاد امکان ذوب شدن این هستهی آهنی وجود ندارد.
- عمیقترین گودالی که بشر تاکنون در پوستهی زمین ایجاد کرده است، عمقی در حدود 12.4 کیلومتر دارد. این عدد در مقایسه با فاصلهی 6371 کیلومتری سطح زمین تا مرکز آن بسیار ناچیز به نظر میرسد.
- وزن بزرگترین کریستال که تاکنون کشف شده است به 55 تن میرسد.
- درعمق 4 کیلومتری بستر رودخانهی آمازون، رودخانهی (سفره آب زیرزمینی) دیگری قرار دارد. برآورد شده که طول آن 400 کیلومتر بوده و جریان آب در آن با سرعت 1 میلیمتر در ساعت بین صخرهها حرکت میکند.
- باکتریها حتی تا عمق 2.8 کیلومتری زمین هم یافت میشوند.
سطح زمین:
- وزن خاک حاصلخیزی که هر ساله توسط باد از صحرای بزرگ آفریقا به جنگلهای استوایی آمازون آورده میشود 40 میلیون تن برآورد شده است.
- در کشور ترکمنستان دهانهای به قطر 70 متر و به اسم «دروازهی جهنم» وجود دارد که به واسطهی فروریختن یک حوزهی گازی پدید آمده است. اکنون بیش از 40 سال است که این گودال در آتش میسوزد.
- قدمت فسیل باکتریهایی که در استرالیا کشف شده است به 3.5 میلیارد سال میرسد. درآن زمان اکسیژن در جو زمین وجود نداشت.
- بیشترین دمای یک ناحیه که تاکنون به ثبت رسیده 57.8 درجهی سانتیگراد بوده است (1922، کشور لیبی).
- آخرین باری که خشکترین ناحیه دنیا یعنی «درههای خشک قطب جنوب» شاهد بارش باران بود به دو میلیون سال پیش باز میگردد.
- قارهها در هر سال به طور متوسط 2 سانتیمتر جابجا میشوند.
- 75 درصد گونههای جانوری در طی 300 سال آینده منقرض خواهند شد.
- تنها 14 درصد از کل گونههای جانوری شناسایی شدهاند.
- هر روز 200,000 نفر در دنیا متولد میشوند.
- قدیمیترین مکان مذهبی که به دست انسان ساخته شده در کشور ترکیه قرار دارد. باستانشناسان قدمت آن را به 10,000 سال قبل از میلاد مسیح نسبت میدهند.
- تعداد کل انسانهایی که تاکنون در کرهی زمین زیستهاند 106 میلیارد نفر است.
- جمعیت زمین در سال 2050 به 9.2 میلیارد نفر میرسد.
- هر ثانیه دو نفر از دنیا میروند.
اگر به این دست از مقالات علاقمند هستید، پیشنهاد میکنیم اینها را نیز از دست ندهید: