همه‌ی ما می‌دانیم فعالیت کردن در محیط کاری با فرهنگ سازمانی ناسالم روی سلامت جسمی و روانی فرد تأثیر خواهد گذاشت. اما تا زمانی که از کار خود لذت می‌برید و آسیب جدی ندیده‌اید، شاید بهتر باشد کمی بیشتر در شرکت بمانید. البته شرایطی که فرد بهتر است محیط کارش را ترک نکند خاص هستند و باید به دقت بررسی شوند.

۱- می‌توانید روی فرهنگ سازمانی تأثیر بگذارید

شرکت‌های زیادی وجود دارند که در اثر فرهنگ سازمانی بد به شهرت رسیده‌اند. به‌عنوان مثال شرکت اوبر یکی از شرکت‌هایی است که بعد از شکایت کارمندانش در مورد آزار و اذیت جنسی در محیط شرکت به شهرت رسید. تیترهای خبری داغی در مورد این شرکت چاپ شد و حتی باعث شد برخی سمت‌های مدیریتی این شرکت با افراد شایسته‌تر جایگزین شوند. اما همه‌ی این اتفاقات باعث نشد تا باب کوهرد (Bob Cowherd)، از سمت خود به‌عنوان مدیر استراتژی محصول استعفا دهد و به وظایف خود در شرکت متعهد ماند. او در ایمیلی در رابطه با این موضوع به شرکت Fast Company گفت: «من تصمیم گرفتم بمانم زیرا معتقدم هدایت اوبر در مسیر درست می‌تواند روی نحوه‌ی زندگی ما در شهرها در آینده تأثیر بگذارد. شاید هرگز در یک موقعیت شغلی دیگر نتوانم چنین تغییری در زندگی دیگران ایجاد کنم. من طرفدار این تغییر هستم و می‌خواهم شاهد تأثیر آن باشم.»

پاتریشیا تامسون (Patricia Thompson)، روان‌شناس معتقد است در نظر گرفتن میزان نفوذ روی یک شرکت، یکی از معیارهای مهمی است که شخص هنگام ترک محیط کار نامناسب باید در نظر بگیرد. باب کوهرد نقش مدیریتی اصلی در شرکت نداشت اما به‌اندازه‌ای قدرت داشت که بتواند تغییر ایجاد کند یا روی فرهنگ سازمانی اوبر تأثیر بگذارد.

معیارهایی برای خلق استراتژی موفق کسب و کار
مشاهده

بنابراین اگر احساس می‌کنید محیط کاری شرکت برایتان مناسب نیست، پیش از استعفا از خودتان بپرسید «آیا می‌توانم به‌اندازه‌ای در این شرکت پیشرفت کنم که روی فرهنگ آن تأثیر بگذارم؟ آیا پیشرفت کردن و تأثیر گذاشتن روی فرهنگ سازمانی شرکت می‌تواند من را از این موقعیت بد نجات دهد؟ آیا انجام این کار روی آینده‌ی کاری‌ام تأثیر مثبت می‌گذارد؟»

۲- کارتان در مرحله‌ی حساسی است اما در ذهنتان محدودیت زمانی تعیین کرده‌اید

گاهی اوقات ماندن در شرکتی با فرهنگ سازمانی بد با ارزش است زیرا امکان استخدام در موقعیت‌های شغلی جدید را برای آینده فراهم می‌کند. درواقع مزایای آن در طولانی مدت روی حرفه‌ی کاری شما تأثیر خواهد گذاشت. به‌عنوان مثال کار کردن با یک فرد خاص و یادگیری از تجربه‌های او فرصت‌های کاری بهتری را در آینده فراهم می‌کند. همچنین گاهی اوقات ماندن برای مدتی در همان محیط، به افزایش مهارت و حرفه‌ای شدن رزومه کمک می‌کند. تامسون می‌گوید: «این دلایل برای حفظ سمت کاری کافی هستند اما بهتر است یک محدودیت زمانی در نظر گرفته شود تا بتوان از شرایط پیش آمده نهایت استفاده را برد و  به موقع از محیط خارج شد. فردی که محدودیت زمانی در ذهنش نداشته باشد انگیزه‌ای برای پیش بردن کارها ندارد. هیچ کس دوست ندارد بعد از گذشت ۱۰ سال احساس کند هیچ پیشرفتی نکرده و ای کاش زودتر از شغل خود استعفا می‌داد. بنابراین اگر احساس می‌کنید ماندن در چنین شرکتی به نفعتان است تا محدودیت زمانی که مشخص کرده‌اید، استعفا ندهید.»

 

۳- می‌توانید در بخش دیگری با فرهنگ بهتر مشغول به کار شوید

گاهی اوقات فرهنگ سازمانی بد تنها مربوط به بخش خاصی از شرکت است. حتی شرکت اوبر که به فرهنگ سازمانی نامناسب متهم شده بود نیز چنین شرایطی داشت. باب کوهرد در رابطه با این موضوع گفت: «بعد از این اتفاق من با دو مدیر محصول خانم که در تیم من کار می‌کردند صحبت کرده و از آن‌ها پرسیدم آیا آن‌ها نیز از سوی همکاران مرد مورد آزار قرار گرفته‌اند؟ پاسخ آن‌ها منفی بود و می‌توان نتیجه‌گیری کرد فرهنگ سازمانی بد شرکت اوبر را نیز نمی‌توان به همه‌ی بخش‌های آن نسبت داد. بنابراین اگر واقعا کار خود را دوست دارید قبل از استعفا دادن به جابه‌جایی درون سازمانی نیز فکر کنید. گاهی اوقات ملحق شدن به سایر تیم‌های شرکت مشکل را از بین می‌برد و نیازی به استعفا نیست.»

آمادگی کسب و کار برای تکنولوژی آینده
مشاهده

۴- سازمان در موقعیت خوبی برای پیشرفت قرار دارد

باب کوهرد یکی دیگر از دلایل ماندگاری خود در شرکت اوبر را تعهد شرکت به تغییر می‌داند. زمانی که دارا خسروشاهی (مدیرعامل جدید اوبر) فرهنگ جدید را وارد شرکت کرد برخی کارمندان قدیمی با امیدی که به تغییرات داشتند در سمت خود باقی ماندند. آن‌ها بعد از چند ماه شاهد تغییرات بودند و این موضوع آن‌ها را به ماندن تشویق کرد. مطمئنا کارمندانی که در جلسات مهم مدیریتی حضور ندارند نمی‌توانند بابت تغییرات اطمینان صد درصد داشته باشند و اتفاقاتی که مشاهده می‌کنند نیز نمی‌تواند به آن‌ها اطمینان خاطر دهد. اما برخی نشانه‌ها معمولا این موضوع را ثابت می‌کنند. یک نشانه‌ی خوب کمک گرفتن از سایر شرکت‌ها یا تغییر رفتار مدیران است. گاهی اوقات همکاری کردن با سایر کسب‌وکارها و عدم دخالت مدیران قبلی نشان دهنده‌ی بروز تغییرات است. فرهنگ سازمانی بد خودبه‌خود به وجود نمی‌آید و مردم هستند که این فرهنگ را در شرکت جا می‌اندازند. بنابراین اگر ببینیم افرادی که مسبب به وجود آمدن این فرهنگ بوده‌اند دیگر دخالتی در امور مهم شرکت ندارند نشانه‌ی خوبی است.

 

۵- از نظر ذهنی، احساسی و فیزیکی در موقعیت خوبی قرار دارید

کار کردن در شرکتی با فرهنگ سازمانی نامناسب به شدت روی سلامتی فرد تأثیرگذار است. بنابراین اگر قصد ماندن در چنین شرکتی را دارید مهم‌ترین کار این است که وضعیت سلامت خود را بررسی کنید. یک فرد بخش عمده‌ای از زمان خود را در محیط کار سپری می‌کند و اتفاقاتی که در این مکان رخ می‌دهند نقش پررنگی در سلامت او دارند.

چرا آی‌بی‌ام، مایکروسافت و گوگل، برنامه‌های خود را در تایوان توسعه می‌دهند؟
مشاهده

پیدا کردن کاری که از همه نظر راضی کننده باشد سخت است اما یک فرد زمانی بهره‌وری بالا دارد که امنیت روانی داشته باشد و در یک محیط مناسب با صداقت کار کند. این شرایط هرگز در محیطی با فرهنگ سازمانی نامناسب وجود ندارند. اگر از نظر سلامتی در خطر هستید بهتر است هرچه زودتر از آن محیط خارج شوید. تغییراتی که از آن‌ها صحبت کردیم نیاز به زمان دارند و مدتی طول می‌کشد تا در سازمان پیاده‌سازی شوند.

یک فرد هرقدر هم که کارش را دوست داشته باشد تا زمانی که از نظر سلامتی امنیت نداشته باشد نمی‌تواند به کارش ادامه دهد. این واقعیتی است که باید پذیرفته شود و بهتر است پیش از وارد شدن آسیب جدی به فرد راه حل مناسبی برای آن در نظر گرفته شود. فردی که در چنین محیطی کار می‌کند بعد از مدتی احساس می‌کند هیچ کنترلی روی رفتار خود ندارد و زندگی‌اش توسط دیگران مدیریت می‌شود. این موضوع باعث پایین آمدن اعتمادبه‌نفس و کاهش بهره‌وری می‌شود.

درنهایت فراموش نکنید هیچ شخصی لایق کار کردن در محیط نامناسب نیست. یا برای تغییر آن تلاش کنید یا هر چه زودتر از محیط خارج شوید.